dilluns, 10 de març del 2008

PARADETA 8 DE MARÇ


Figueres

El passat 8 de març, sota el lema 20 anys combatent el patriarcat, l'assemblea local de Maulets va sortir el carrer per reivindicar el paper de la dona i denunciar la pressió que encara exerceix el sistema patriarcal sobre les nostres vides.

Es va muntar un stand amb divers material feminista i es repartiren més de 300 pamflets.

Us adjuntem el manifest de la diada que ha elaborat l'assemblea:

La dona és i ha sigut menyspreada al llarg de la història. Avui en dia hi ha qui creu que la societat ha avançat en clau d'igualtat, però la realitat és molt diferent.

Al segle XXI els mitjans de comunicació ens informen de les passarel·les amb les seves models, les quals marquen d'una manera molt clara la voluntat de les joves, influint amb uns cànons de bellesa antinaturals que mantenen la concepció de la dona com objecte sexual. Moltes dones moren a l'any, ja sigui per malalties degenerades de trastorns alimentaris, suïcidis o violència perpetrada per les seves parelles. No es pot acceptar més violència física ni mental, tant en els fets més evidents (com agressions) com en el dia a dia (com ara comentaris i tics sexistes). Només un canvi de mentalitat que rebutgi completament el masclisme és la veritable solució.

La publicitat és còmplice de la perpetuació del sistema patriarcal ja que marca clarament com i quin ha de ser el comportament de la dona. Colors, joguines, gustos, hobbys i comportaments per a cada sexe. Una desigualtat sense fonament que fa segles que les dones carreguen, i que ja hauria de ser patrimoni del passat.

Cal parlar també de les treballadores del sexe, fruit d'una societat que identifica la figura de la dona com a objecte sexual, la qual condemna a les treballadores mentre tolera la conducta dels homes que paguen per tenir sexe. El negoci de la prostitució és massa important com perquè l’Estat en persegueixi les màfies, per això el canvi ha de venir, com tots, de la gent.

La igualtat no passa per l'explotació de la dona ni per la perpetuació del sistema capitalista. És necessari condemnar aquesta societat sexista, societat que accepta que es controli el cos de la dona, el qual pateix d'una sexualitat reprimida i passiva sotmesa a la dominació masculina. Societat on la bellesa s'entén com una competició entre les dones, una obsessió per la imatge, que destrossa l'autoestima de les dones convertint-les en les víctimes més clares del consumisme. Aquesta concepció, (en la qual les dones han de ser altes, primes, però amb pits i cul, anar sempre maquillades i perfectament vestides) es fonamenta amb la desigualtat de gènere, fet que va molt bé per a mantenir el sistema establert, tant en clau capitalista com patriarcal.

Des de Maulets, el jovent independentista i revolucionari, exigim una transformació radical de les relacions socials imposades, creiem en una lluita feminista en la pràctica diària, denunciant totes les injustícies del dia a dia. No només el 8 de març ha de ser el dia que les dones alcem la veu, cal alçar-la en la nostra vida quotidiana, prendre consciència individual i col·lectiva i transformar el nostre entorn, trencar amb els rols establerts, crear amb una educació lliure d'imposicions sexistes i construir una societat antipatriarcal on la dona tingui el paper que li correspon.

8 de març, dia internacional de la dona treballadora: Trenquem amb els cànons de bellesa... Combatem el sexisme!

Assemblea Maulets Figueres