divendres, 19 de juny del 2009

Cas arxivat! i ara què?

L’assemblea Maulets Alt Empordà celebra l’arxivament de la causa contra en Guillem i en Francesc acusats d’injúries a la corona, i exigeix responsabilitats a l’Ajuntament de Figueres.

L’Audiència Nacional espanyola ha decidit arxivar la causa que pesava sobre els dos joves militants de l’assemblea de Maulets Alt Empordà al considerar que no hi havia proves que responsabilitzessin en Francesc i en Guillem de l’autoria de les pintades contra la monarquia que van aparèixer durant la nit dels fets.

Si ens remuntem a aquell dissabte 22 de setembre de 2007, no volem ni podem passar per alt els abusos que va cometre aquella nit la Guàrdia Urbana de Figueres.
A la vora de les 3 de la nit, en Francesc va ser identificat, retingut i emportat a comissaria durant més de dues hores per ser el presumpte autor d’unes pintades antimonàrquiques. En el moment de la identificació, una agent de la Guàrdia Urbana va registrar varis vehicles, inclòs el del acusat el qual va malmetre, i un altre agent va requisar els objectes personals del retingut (cartera, mòbil i una llibreta). Durant aquesta estona en Guillem, que era menor d’edat, va realitzar una trucada al seu company, motiu pel qual va ser citat el matí següent a comissaria i acusat també del delicte d’injúries a la corona.

Des de Maulets Alt Empordà, considerem que si la contundent repressió que es va exercir contra els dos militants independentistes i el moviment antimonàrquic en general, s’emmarcava en un context polític estatal i local molt concret; entenem l’arxivament dels casos d’en Santi de Tarragona, dels dos joves del Morell, dels 16 antimonàrquics de Girona, dels dos encausats figuerencs... com una victòria social i política de l’esquerra independentista fruit de la mobilització popular i la onada de solidaritat que es va despertar arran de la crema de les fotografies del rei a Girona. Considerem doncs, que la justícia no s’exerceix degudament, i que aquesta s’interpreta en clau electoral, en funció del context polític i de la situació social.

Amb tot, l’assemblea Maulets Alt Empordà exigim:
- Que el consistori figuerenc governat per CIU posi fi a l’actitud repressora, censuradora i abusiva que està duent a terme la policia municipal de Figueres en els darrers anys; depurant responsabilitats, si s’escau.
- Unes disculpes públiques per part de l’alcalde de la ciutat i el regidor responsable directe de les actuacions de la Guàrdia Urbana, José Luis Yécora, un cop conegut l’arxivament del cas. Volem ressaltar que ni l’alcalde Santi Vila, ni cap altre responsable polític de l’Ajuntament de Figueres en cap moment s’interessaren per l’estat del procés que afectava als dos joves figuerencs i que podia haver acabat amb un judici a l’Audiència Nacional.
- Que es deixi de perseguir i criminalitzar qualsevol opció política, com la independentista, l’antimonàrquica o l’ecologista.
Finalment, volem donar les gràcies per totes aquelles mostres de suport rebudes i fer una crida a la societat figuerenca a continuar denunciant els abusos dels cossos policials, i molt especialment de la Guàrdia Urbana.